Voor 1 portie :
- 70 g bloemkool
 - 55 g volle room (40%)
 - 20 g ongezouten boter
 - 15 g gekookte ham
 - 10 g Boursin (knoflook & fijne kruiden)
 - 1 eierdooier
 - 10 g emmentaler
 - Zout, peper
 - Ovenschaaltje van max. 330 ml (bv. een klein glazen bakje)
 
Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Snijd de ham in blokjes.
Rasp de emmentaler.
Was de bloemkool en verdeel in roosjes.
Koken – stap 1
Kook de bloemkoolroosjes 5 tot 10 minuten in kokend water of stoom ze. Ze moeten nog een beetje knapperig blijven.
Laat de boter smelten in een kommetje in de microgolfoven.
Voorbereiding van het roommengsel
Klop de room, Boursin, eierdooier en gesmolten boter samen los met een garde.
Koken – stap 2
Leg de bloemkool in het ovenschaaltje. Voeg de ham toe.
Giet het roommengsel erover.
Strooi er als laatste de geraspte kaas over.
Bak ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven (180 °C).
Je kan makkelijk meerdere porties ineens maken. Laat ze afkoelen en vries ze in: handig om altijd iets in huis te hebben voor dagen zonder energie, inspiratie of tijd (of alles tegelijk!).
Variatie
Je kan de bloemkool vervangen door dezelfde hoeveelheid savooikool, koolrabi, Chinese kool of broccoli.